Pierwszy dzień pracy w firmie MCdonalds Polska Sp z.o o.
oznacza szkolenie wstępne oraz instruktaż stanowiskowy przeprowadzony przez
kierownika restauracji. Następnie odbywa się szkolenie bhp, które przeprowadza
osoba spoza restauracji. Szkolenie odbywa się w restauracji, w ilości kilku
osób. Trwa ono 3 godziny. Po szkoleniu pracownik może przystąpić do pracy.
Pierwszego dnia pracy pracownik zostaje wprowadzony na
restaurację w asyście kierownika zmiany, który informuje go o zagrożeniach
wynikających z pracy w Mcdonalds.
Szkolenia okresowe bhp organizowane są poza siedzibą
restauracji, przeprowadza je osoba z zewnątrz. Pierwsze szkolenie odbywa się po
pół roku od zatrudnienia, kolejne co dwa lata. W przypadku awansu organizowane
są osobne szkoleni, na których pracownicy informowani są o zagrożeniach wynikających
z pracy na nowym stanowisku.
W przypadku awansu na stanowisko Manager, pracownik
oddelegowany jest na szkolenie z zakresu pierwszej pomocy. Takie szkolenie
również przeprowadza osoba z zewnątrz. Miejsce szkolenia wyznacza kierownik
restauracji.
Po każdym szkoleniu osoba przeprowadzająca szkolenie lub
instruktaż wstawia odpowiednie zaświadczenie, dzięki któremu pracownik może
podjąć pracę.
Instruktaże stanowiskowe odbywają się etapami, po kolei na
każdy obszar występujący w firmie. Kolejno: kuchnia, zaplecze, serwis, lada
kasowa. Pierwszy dzień pracownika oznacza, iż może on pracować tylko na jednym
obszarze. Po zaliczonym szkoleniu i weryfikacji pracownik może podjąć pracę na
kolejnym obszarze. W przypadku nie zaliczonej weryfikacji pracownik nie może
podjąć pracy na kolejnym obszarze, ponieważ grozi to szkodą na rzecz firmy i
pracownika.
Pierwszy instruktaż przeprowadza kierownik restauracji,
kolejny kierownik zmiany. Wszystkie pozostałe instruktaże przeprowadzają
instruktorzy, czyli osoby wyznaczone do szkolenia oraz sprawdzenia podległych
pracowników. Po zakończonym instruktażu, szkoleniu oraz weryfikacji osoba
wyznaczona do tego, winna jest wypisać stosowne dokumenty przedstawiające
możliwość podjęcia dalszej pracy przez
pracownika.
Szkolenia managerskie przeprowadza osoba, która sprawuje
pieczę nad danym obszarem lub kierownik restauracji.
Raz na odpowiedni okres wszystkie instruktaże,
szkolenia oraz inne dokumenty wysyłane są do siedziby firmy w Warszawie.
Odpowiednie osoby sprawdzają przeprowadzane przez pracowników instruktaże i
szkolenia oraz ich zgodność.
Ogólnie trzeba jeszcze powiedzieć, że BHP na dobrą sprawę obowiązuje w każdym obszarze i na każdym stanowisku pracy. Ja również całkiem niedawno czytałam na stronie https://znaki-bhp.pl/znaki-bhp-z-zakresu-gospodarki-odpadami jak wyglądają znaki BHP w zakresie gospodarki odpadami.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisany wpis. Czekam na wiele więcej
OdpowiedzUsuń